Microsoft Access İle Veritabanına Giriş

Microsoft Access ile veritabanı uygulamaları yapabilir ve bu veritabanını form ve sorgular ile şekillendirebiliriz.Öncelikle Başlat-Microsoft-Access adımlarını izleyerek access e giriş yapıyoruz.Daha sonra bu tabloya sağ tıklayarak Tasarım Görünüme Geç yazısına tıklıyoruz ve tablolarımızı oluşturuyoruz.Arkadaslar tablosunda ArkadasID yi pirimary key olarak seçiyoruz.

Arkadaş Tablosu:


Ardından tekrar üst menu-oluştur-tablo seçerek yeni tablo oluşturuyoruz.Ve bu tabloda da RomanID yi pirimary key seçiyoruz ve Romanlar tablosu olarak kaydediyoruz.

Romanlar Tablosu:


Daha sonra tekrar üst menu-oluştur-tablo ile yeni tablo oluşturuyoruz ve ödünç tablosunu oluşturuyoruz.Burada da ID yada OduncID yi pirimary key yapıyoruz.

Odunc Tablosu:


Oluşturduğumuz tablolarda OduncID,ArkadasID ve RomanID alanlarını primary key(pk-Birincil Anahtar) yapmayı unutmuyoruz.Tabloları oluşturduktan sonra üst menu-veritabanı araçları-ilişkiler adımlarını izleyerek ilişkiler kısmına giriş yapıyoruz ve aşağıdaki ilişkileri oluşturuyoruz.

İlişkiler Tablosu:


Daha sonra ödünç tablosu seçiliyken üst menu-oluştur-form sihirbazını seçerek ödünç tablosu ile ilgili formumuzu oluşturuyoruz.Oluşturduğumuz formda tasarım görünümüne geçiyoruz.Burada üst menüde bulunan butonları ekleyerek kayıtlar arasında gezinebiliyoruz yada kayıtları ekleyip,silebiliyoruz.


Formumuzu da ekledikten sonra şimdi sıra ödünç verme tarihi geçmiş olan ve kitapları getirmemiş kişileri sıralayan sorgumuzu yazacağız.Öncelikle üst menu-oluştur-sorgu sihirbazı adımlarınızı izliyoruz ve bu işlemleri yapıyoruz.

1.adım:


2.adım:

Şimdi diğer sorgumuza geçelim.Bu sorgumuzda 02.04.2017 tarihinde ödünç verilmiş kitapları AdSoyad alanına göre azalan şekilde sıralıyoruz.

Adım 1:


Adım 2:


Sorgularımızı tamamladıktan sonra artık romanlar tablosunun raporlanması işlemine geçebiliriz.Öncelikle üst menu-oluştur-rapor sihirbazı adımlarını izliyoruz ve aşağıdaki raporu oluşturuyoruz.


Raporlama işlemini de bitirdikten sonra artık veritabanı uygulamamız bitmiş oluyor.Son olarak kullandığımız tabloların,sorguların ve formların ekran görüntüsünü ekleyerek projemizi bitiriyoruz


Uygulamalarımızı tamamladıktan sonra veritabanına giriş dersimizi bitirmiş olduk.Gelecek derslerde görüşmek üzere.

Ali TARHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder