Pages

  • Ana Sayfa
facebook twitter instagram pinterest bloglovin Email

Profesör Teknoloji

1.1.  Hacker Kimdir?


Hacker: işletim sistemlerini tam manası ile bilen, derinliklerine inen, bilgisayarla derinlemesine ilgilenen, programlamayı profesyonel düzeyde bilen bilgisayar uzmanlarıdır. Hackerlar bir yapı üzerinde sistem hatası veya sistem açıkları bulabilir. Bu açıkların sebeblerini bilir. Hiç bir zaman öğrendikleri ile yetinmez, daima daha fazlasını öğrenme çabası içerisindedir. Bu dehalar zarar verme girişimlerinde bulunmazlar.

1.2. Cracker Kimdir?

Cracker: Hackerların tam aksi bir görev üstlenmişlerdir. Bunlar kötü niyetli kişilerdir. Genellikle kendi menfaatleri için çalışan, sistemlere giren, bu yöntemle para kazanmayı amaçlayan, veri çalma, sisteme zarar verme, iş düzenini aksatmak için uğraşan kötü niyetli kişilerdir. Bu grupta hackerlar gibi programlamayı bilen Reverse Engineering üzerinde uzmanlaşmış, uygulama halinde ki dosyaları değiştirebilen, freeware olmayan yani ücretli programları kendi yazdıkları programlar ile ücretsiz hale getirip dağıtabilen kişilerdir.

1.3. Hacker Sınıfları

Hackerlarda kendi aralarında farklı isimler ve gruplarla bilinir. Bunlar;
Siyah Şapka: (Black Hat) tamamen kötü niyetli, sırf kazanç elde etmek ve karşıya zarar verme amacı ile sistemlere sızan, bilgi çalan, korsanlar için kullanılır. Bu grubun amacı bilgi çalmak veya zarar vermektir.
Beyaz Şapka: (White Hat) Bu grup ise bilgi bakımından siyah şapkalılardan aşağı kalmamakla beraber; iyi niyetli, zarar vermeyen, amaçları bilgisayar güvenliğini sağlamak olan kişilerden oluşur.
Gri Şapka: (Gray Hat) Bu iki grub arasında kalmış bir diğer gruptur.Bunlar yerine göre beyaz, yerine göre siyah şapka olabilen, güvenlik amaçlı bile olsa girdikleri sistemin bilgilerini başkaları ile paylaşan gruptur.
Phreaker: Bu alemin olmazsa olmazı Phreaking adı ile bilenen olay telefon sistemlerini işleyişini öğrenmek ve kontrol altına almaktır. Phreaker ise bu işlemi gerçekleştiren telefon crackerlarıdır. Bunların ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle beraber gelişen teknoloji ile beraber bu kavramda sanal alemden kalkmak üzeredir. 
Script Kiddie: Başkalarının yazdığı programları kullanan, programlama bilgisi olmayan, genelde lise çağında ki gençlerden oluşan ve genel olarak e posta hesaplarına saldıran kişilerdir.
Lamer: Hacker olma özentisi güden, bu amaç için çalışan, hacking ve güvenlik sitelerinden birkaç makale, doküman vs. öğrenen ve bunlarla yetinen, programlama bilgisi olmayan, herkesin yaptığı sıradan işleri yapan ve bunlar aracılığı ile ün kazanmak, saygınlık kazanmayı hedefleyen kişilerdir. Aynı zamanda bu kişiler “Ben hackerım” diyerek gezinmeyi sever.

1.4. Beyaz Şapkalı Olmak İçin Neler Yapılmalı?

´  Programlama öğrenmek bu işin en önemli noktasıdır.
´  Eğer daha önce hiçbir programlama dili kullanılmadıysa python iyi bir başlangıç olabilir.
´  Basit tasarımıyla yeni başlayanlar için ideal bir programlama dilidir.
´  Tek bir programlama dili bilerek hacker olunmaz.
´  Önemli olan programlama problemlere genel bir açıdan bakabilmektir.
´  Hacker dünyasında yaygın olan işletim sistemi  Unix/Linux. 
´  En önemeli sebebi Unixlerin açık kaynaklı kod üzerine kurulması ve böylece kodların okunabilir olmasıdır.
´  İki bilgisayarın birbiriyle nasıl iletişim kurduğunu bilmek işleri kolaylaştırır.
´  Bu nedenle bilgisayar ağları ile ilgili bilgi edinmek çok önemlidir.
´  Hackleme işlemi yapabilmek için interneti kullanmayı bilmek gerekiyor.
´  Bunun anlamı tarayıcıyı kullanarak sörf yapmak değil
´  Html kullanarak web sayfaları oluşturabilmek demektir.
´  İnternetteki kaynaklarda ve hackerlar arasında kullanılan ortak dil olması nedeniyle İngilizce şifre kırma işlemleriyle ilgili kitap okumak çözümleri anlamak için gereklidir.

1.5. Siyah Şapkalı Olmak İçin Neler Yapılmalı

İzlediği yolları şöyle sıralayabiliriz.
´  Ön bilgi Edinme
´  Tarama
´  Erişim kazanma
´  Erişimden faydalanma
´  İzleri yok etme

1.5.1 Ön bilgi edinme

´  Bilgi edinme aşamasında, hedefe saldırı düzenlemeden önce hedef hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplanmaya çalışılır.
´  Bu aşamada şirketin alan adı (domain name) kaydı incelenir; işletim bilgileri, erişilebilen ana bilgisayarlar (host'lar),açık portlar,router'ların konumları, işletim sistemi ve sistemde çalışan servislerle ilgili ayrıntılar tespit edilir.
´  Yani evde kimsenin olup olmadığını anlamak için kapıyı çalmaya benzer. Ciddi bir tehlike arz etmez.


1.5.2 Tarama

´  Tarama hacker'ın ilk aşamada edindiği bilgileri kullanarak, işine daha fazla yarayacak bilgileri edinmek için ağı taradığı bir ön saldırı aşamasıdır.
´   Bu aşamada port tarayıcılar, dialer’lar, açık tarayıcılar vb. araçlar kullanılır ve ağ haritası çıkarılır.
´  Sistemde faydalanılabilecek tek bir açık bile bulunduğunda hacker saldırı aşamasına geçer.
´  Bu nedenle bu aşama risklidir ve sistemin güvenliğinden sorumlu olan kişi tarafından en kısa sürede engellenmelidir.

1.5.3 Erişim kazanma

´  Bu aşama asıl saldırı aşamasıdır.
´  Hacker tespit ettiği açığa uygun exploit'i kullanarak veya yazarak sisteme sızar, LAN üzerinde ve ya yerel olarak, siz internetteyken veya çevrimdışıyken, aldatma veya hırsızlık şeklinde uygulanabilir.
´  Bu aşamada oluşabilecek zarar miktarı, hedef sisteminin yapısına ve konfigürasyonuna, saldırganın becerisine ve kazanılan erişimin düzeyine göre değişebilir.

1.5.4 Erişimden faydalanma

´  Hacker sisteme sızmıştır ve artık kendi hükümdarlığını ilan etme vakti gelmiştir.
´  Bu aşamada hacker sisteme zarar verebilir.
´  Bazı hacker'lar sistemdeki diğer açıkları kapatarak ve güvenliği arttırarak farklı hacker'ların sisteme girmesini engeller ve sistemin sadece kendilerine ait olmasını güvence altına alırlar. Hacker sisteme tekrar kolaylıkla girebilmek için arka kapı (backdoor),rootkit veya truva atı yükleyebilir.
´  Hacker bu aşamada amacına uygun olarak sistemden dosya veya program indirerek bilgi çalabilir, dosya göndererek veya mevcut dosyalarda değişiklik yaparak sistem yapılandırmasını değiştirebilir


1.5.5 İzleri yok etme

Hacker sistemi kendi amaçları doğrultusunda kullandıktan sonra etkinliklerinin tespit edilmemesi için izini kaybettirmelidir. Bunun amacı sistemde daha uzun süre kalabilmek (fark edilmediği sürece önlem alınmayacaktır) kaynakları istediği zaman tekrar kullanabilmek, hacking delilerini yok etmek ve yasal sorumluluktan kurtulmaktır. İzleri yok etmek için şifreleme, ara bağlantılar kullanma (tünelleme) kayıt (log) dosyalarında değişiklik yapma gibi yöntemler kullanılır. Hacker izlerini sildiği sürece o sistemden çok uzun süre boyunca faydalanabilir veya ele geçirdiği sistemi kullanarak, o sistemle ilişkili başka bir sistem hakkında bilgi toplamaya başlayabilir...

1.6 Hackerın Alet Çantası

Hacker'lar hedefledikleri amaçlara ulaşmak için çeşitli yardımcı yazılımlara başvururlar. Bu araçlar, yukarıda bahsettiğimiz her aşama için kullanılabilir .Hacker’ların kullandıkları araçların bazıları (örneğin bilgi toplama araçları) temelde tamamen zararsız, hatta normal bir kullanıcı için faydalı araçlar olabilirler. Bazıları ise tamamen hacking için geliştirilmiş zararlı araçlardır. Hacking araçları çoğunlukla bilgiye erişim özgürlüğüne inan kişiler tarafından geliştirildiği için ücretsiz olarak dağıtılırlar.
Hatta linux tabanlı yazılımların çoğunun açık kaynaklı olduğunu görüyoruz, ancak Windows tabanlı olanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Şimdi hacker'lar tarafından kullanılan araçları kategorilere ayırarak tanıyalım...

1.6.1 Bilgi toplama araçları

 Bilgi toplama araçları ping, whois, traceroute gibi basit işlemleri yerine getirirler. Örneğin whois sorgusu, bir web sitesinin hangi sunucuda barındırıldığını, IP adresini, e-posta sunucusunun IP adresini ve site sahibinin iletişim bilgilerini edinmenizi sağlayabilir. Ping komutu, internetteki herhangi bir bilgisayarın size yanıt verip vermediğini anlamak için kullanılır. Normalde bir bilgisayara ping komutu gönderdiğinizde karşı taraf size bir yanıt gönderir, böylece iki bilgisayar arasındaki veri iletişim hızı hesaplanabilir.
Traceroute, sizin bilgisayarınızdan giden bir verinin hedef bilgisayara ulaşana kadar hangi noktalardan geçtiğini gösterir.Bir hacker bu ara noktalardan birine sızarak veri iletişimini kontrol altına alabilir veya veri hırsızlığı yapabilir.

1.6.2 Port ve zafiyet tarayıcılar

Port ve zafiyet taraması yapmak, bir hacker'ın bilgi toplamak için kullanabileceği en etkili yöntemdir.Potansiyel hedef bilgisayarlarda (özellikle sunucularda) pek çok servis sürekli çalışır durumdadır.Bu servislerin dışarıdan bağlantı kabul edebilmesi için belli bazı port'ları açmaları ve dinlemede kalmaları gerekir. Varsayılan port'lar çoğunlukla değiştirilmediği için, bir hacker hangi port'un hangi program veya servis tarafından kullanıldığını kolayca anlayabilir.
Hacker zafiyet tarayıcılar vasıtasıyla hedef sistemde çalışan programları/servisleri tespit ettikten sonra o program veya servisle ilgili olası açıkları ve yükseltmeleri yapılmamış ilgili açıkları araştırmaya başlayacaktır. Bulunan açıklar vasıtasıyla da sisteme erişimi gerçekleştirmesi oldukça kolay olacaktır.

1.6.3 Truva atları (Trojen)

            Truva atı efsanesini bilirsiniz. Truva kenti bir türlü savaşarak fethedilemez. Sonunda tahta bir at inşa edilir ve bu atın içi askerlerle doldurulur. At, bir hediyeymiş gibi Truvalılara sunulur ve kente girdikten sonra attan çıkan askerler Truva'nın alınmasını sağlar. Trojanlar da benzer bir mantıkla çalıştıkları için onlara bu isim layık görülmüştür.
Truva atı normal ve faydalıymış gibi görünen bir programın içine gizlenmiş zararlı bir programcıktır. Kullanıcı trojan'lı bir dosyayı çalıştırdığında (örneğin bir oyun açılır, bir resim görüntülenir ya da orijinalmiş gibi görünen bir hata mesajı alınır) bu sırada arka planda asıl zararlı program çalışmaya başlar ve kullanıcının farkında olmadığı bazı gizli işlemler yürütür.

1.6.4 Şifre kırıcılar (Password cracker)

 Yetkili bir kişinin hesap bilgilerini ele geçirmek, genellikle hacker'ın hedefine ulaşmasını kolaylaştırır. Elinde geçerli bir hesap olan hacker, exploit'lerle ya da farklı yöntemlerle uğraşmadan, doğrudan hesap bilgilerini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve istediği bilgiyi alabilir.
    Şifreler, kolaylıkla ele geçirilememeleri için düz metin halinde değil de kriptolanarak saklanırlar. Şifreleri (ve diğer önemli bilgileri) saklamak için çeşitli kriptografi fonksiyonları geliştirilmiştir. Bir örnek verecek olursak,"7lekiust" şifresinin MD5 yöntemiyle kripto lanmış hali "061fd09716f00fed3a8866052db55a81" olup olmadığı kontrol edilir. Sonuçtan geriye doğru işlem yapılamaz, böylece bu şifrenin anında kırılması mümkün olmaz.
    Hacker bu tür şifrelenmiş şifreleri içeren bir veritabanın da ele geçirmiş olabilir ya da sadece kullanıcı adını bildiği bir web formunu kırmaya çalışıyor olabilir. Şifre kırmanın üç yolu vardır:

1.6.4.1 Tahmin etme

 Çoğu kullanıcının son derece zayıf şifreler seçtiğini öğrenmek sizi şaşırtmamalı. qwerty,12345,0000,doğum tarihi ve gerçek isim en çok kullanılan şifrelerden birkaçıdır.

1.6.4.2 Sözlük saldırısı

 Sözlük saldırısı, insanların zayıf şifre şeçme eğilimlerinden  faydalanır. Sözlük (dictionary) ya da kelime listesi (word list) denilen dosya, şifre olabilecek binlerce hatta milyonlarca kelimenin alt alta listelenmesiyle oluşur. Örneğin yer isimleri, Türkçe kelimeler gibi sözlük dosyaları internette kolaylıkla bulunarak şifre kırıcı programlara yüklenebilir. Program listeyi aldıktan sonra her kelimeyi tek tek denemeye başlar. Modern bilgisayarlar saniyede yüzlerce şifreyi deneyebilir, o nedenle bu oldukça mantıklı bir yöntemdir.

1.6.4.3 Kaba kuvvet saldırısı

Mümkün olan bütün şifrelerin denenmesineyse brute force saldırısı denir. Teorik olarak bu yöntemle her şifre kırılabilir. Ama şifre kısa olmadığı müddetçe bu yöntem pratik değildir, çünkü iyi bir şifrenin kırılması yıllar sürebilir.
En az 8 karakterli, büyük ve küçük harflerden, rakamlardan ve özel karakterlerden oluşan bir şifre, günümüzün bilgisayarları tarafından kolayca kırılamamak için yeterlidir.

. 1.6.4.4 Tuş kaydediciler (Keylogger)

 Tuş kaydediciler, yazdığınız her şeyi gizlice kaydeden programlardır. Ancak gelişmiş tuş kaydedicilerin yetenekleri bununla sınırlı değildir. Gelişmiş  bir tuş kaydedici şu özelliklere sahip olabilir:
1.      Yazdıklarınızı kaydetme.
2.      Girdiğiniz web sitelerini kaydetme.
3.      Belli aralıklarla ekran görüntüsü alma
4.      E-postalarınızı kaydetme ve bir kopyasını anında saldırgana gönderme.
5.      Sohbet kayıtlarınızı tutma (örn.MSN Messenger ya da ICQ)

1.6.4.5 Sniffer’lar

 Sniffer kelime anlamıyla "koklayıcı" demektir. Sniffer’lar ağ üzerinden akan verileri "koklayarak" takip ederler. Sniffer, bir yazılım ve ya uygun şekilde programlanmış bir firmware içeren donanım olabilir. Sniffer’lar ağ trafiğini gizlice incelerler ve bu sırada kesinlikle trafiğe müdahale etmez ya da değişiklik yapmazlar, bu nedenle tespit edilmeleri çok zordur.
Peki, bir sniffer'la ne gibi veriler elde edilebilir? Windows dosya paylaşımı, telnet,POP3,HTTP,FTP gibi protokoller son derece popüler olmalarına rağmen yapıları çok basit ve güvensizdir. Bu protokollerde kullandığınız bütün şifreler düz metin halinde sunucuya gönderilir. İşte bu tür bir sunucuya bağlanırken kullandığınız hesap bilgileri bir sniffer'la kolaylıkla yakalanabilir.
Share
Tweet
Pin
Share
No yorum


Evet arkadaşlar bu yazımda geçtiğimiz haftalarda size bahsettiğim Google Sertifika Eğitimleri hakkında konuşmak istiyorum.Google Dijital Atölyeye, Google hesabımızla giriş yapıyoruz ve 23 tane konudan istediklerimizi seçerek eğitime başlıyoruz.Ben genel anlamda eğitimleri merak ettiğim için 23 konuyu seçtim ve toplamda 89 ders aldım.


Derslerin içeriğine değinecek olursak arama ağı, web analizi, reklamcılık, sosyal medya, mobil, Seo gibi konulara değinilmiş.Eğitimler herkesin anlayabileceği düzeyde sade, açık ve anlaşılır şekilde düzenlenmiştir.Derslerde video süreleri 2-4 dakika arasında tutulmuş ve öğrencileri çok sıkmadan doğrudan ihtiyaçları olan bilgi verilmiştir.Aynı zamanda dersin alt kısmında bulunan kısımdan transkripti görüntüle diyerek video da anlatılan konunun metin halini okuyabilirsiniz.



Konuyu anladıktan sonra hemen alt kısımda bilgini sına butonuna basarak 3-4 soruluk yada 1 soruluk testi kolayca cevaplayarak eğitimlere devam edebilir ve sonunda benim gibi sertifika sahibi olabilirsiniz.Eğer önceden az bir bilginiz varsa toplam 3-4 saat gibi bir sürede bu eğitimleri tamamlayabilirsiniz.Eğer fazla bilginiz yok ilk defa bu eğitimleri alıyorsanız da en fazla 4-5 saatlik bir sürede eğitimi bitirebilirsiniz.Hepinize sertifika alma yolunda başarılar.Şimdiden kolay gelsin...
Share
Tweet
Pin
Share
No yorum

Algoritma Nedir ?
Programcılığa adım attığımızda ilk duyacağımız kelime "algoritma" olsa gerek.Peki nedir bu algoritma?
Teknik olarak bir tanım yapacak olursam algoritma , Bilgisayarda gerçekleşen işlem veya işlemlerin hangi sırada ve düzende gerçekleşeceğini belirleyen plandır.Fakat teknik tanımdan uzaklaşıp gerçek hayatla bağdaştıracak olursak algoritma hayatımızın herhangi bir anında yapmayı düşündüğümüz ve bunun için kafamızda tasarladığımız plandır.Örnek verecek olursak bir günü çok sade bir algoritmasını yapacak olursak gerçekleşme sırasına göre olayları sıralarız.
1.Uyan
2.Kahvaltı Et
3.İşe Git
4.Öğle Yemeği Ye
5.Eve Gel
6.Tv İzle
7.Uyu
Yukarıdaki sıralamayı incelediğimizde görüyoruz ki günümüz uyanmak kavramıyla başlıyor , uyumak kavramıyla bitiyor ve ara basamaklarda sırasıyla olaylar gerçekleşiyor. Bilgisayar programlarında da bunu benzeştirecek olursak göreceksiniz ki :
1.Programı Çalıştır
2.Oyuncu Bilgilerini Gir
3.Oyunu Oyna
4.Oyunu Kaydet
5.Oyunu Kapat

Program çalıştır talimatıyla başlıyor sırasıyla ara basamaktaki işlemler gerçekleşiyor ve kapat talimatıyla sonlanıyor. Bu örneğimiz çalıştırılabilir hale gelmiş bir program içindi.

Algoritmanın Programlamadaki Önemi Nedir ?
Programlamada belli kriterlerce yüksek mertebelere gelmiş kişilerle konuşma fırsatı bulursanız ve onlara "Hangi programlama dilini öğreneyim?" dediğinizde size verecekleri cevap , sen algoritma tasarımını çok iyi düzeyde geliştir dil kolaydır diyeceklerdir. Haksız da değiller. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta ısrarla belirtiyorum programlama dilleri çocuk oyuncağı onları bir kenara atın demiyorum ama çok iyi düzeyde programlama dili bilip algoritma tasarımını bilmeyen biri hiçbir zaman iyi bir programcı olamaz diyorum.

Algoritma Hazırlama Kuralları Nelerdir?
#Yapılacak iş iyice irdelenir. Tüm olasılıklar gözden geçirilir.
#En az komutla , en kısa sürede, en doğru - en hassas sonuca ulaştıracak çözüm yolu belirlenir.
#Tanımlayıcı isimler belirlenir.
#Algoritmada her işlem adımına bir numara verilir.
#Problem çözümü için gerekli olan veriler girilir.
#Yapılacak işlemler açık şekilde verilir.
#Bulunan sonuçlar görüntülenir veya belirli ortamlarda saklanır.

Algoritma Hazırlamanın Avantajları Nelerdir?
#Programı yazmayı kolaylaştırır.
#Hatalı kodlama oranını azaltır
#Program yazımı için geçen süreyi kısaltır.
#İşlem akışını açık bir şekilde gösterdiğinden program kontrolünü kolaylaştırır.
#Sonradan yapılacak düzenlemelerde kolaylık sağlar.

Program Yazma Aşamaları Nelerdir?
Bir programı tasarlayıp ,kodlayıp kullanılabilir hale getirme aşamasında izlenecek yol şudur:

1.Ne tür bir program yazacağınıza iyice karar verin.
2.Programınızın Algoritmasını çıkarın. Kodlamaya nereden başlayacağınıza , neleri yapıp neleri yapmayacağınıza karar verin.
3.Tüm bunların sonunda kodlamaya geçin ve kodlama aşamasında 3E kuralını(En az komut, En kısa süre, En hassas sonuç) aklımızdan çıkarmayıp uymaya çalışın.


Yukarıda belirttiğim üç maddeyi gerçekleştirirseniz size aynı bir yemek tarifi gibi bir plan çıkacaktır. Kodlama aşaması aynı yemek pişirme aşaması gibi sadece tarife bakıp malzemeleri eklemek olacaktır. Tabi bu malzemelerin iyi karıştırılması kullanılması ve nerede ne kadar kullanılacağı sizin maharetinize kalmış. Algoritma çalışırken ve algoritma mantığı geliştirirken hepinize kolay gelsin…
Share
Tweet
Pin
Share
1 yorum
Bugün html ile tablo oluşturmak için gerekli etiketlerden bahsedeceğim. Tablolar web sayfalarında verilerin düzenli şekilde gösterilmesi için kullanılırlar. Lafı fazla uzatmadan bir tablo oluşturmak için gerekli olan temel etiketlere göz atalım.

Table etiketi: Bir tablo oluşturmak için gerekli kodların tümü <table> ve </table> etiketleri arasına yazılır. Tablolar satır ve sütunlardan oluşur.
Tr Etiketi: Tablo içerisinde satır oluşturmak için kullanılır. Bir satır <tr> ile başlar </tr> ile sona erer.
Td Etiketi: Tablo içerisinde sütun oluşturmak için kullanılır. Bir sütun <td> ile başlar </td> ile sona erer.
Th Etiketi: Tablo içerisindeki sütunlardan başlık olanları belirtmek için kullanılır.

Konunun anlaşılması için basit bir tablonun üzerinden devam edelim.



Tabloyu oluşturmak için gerekli html kodları aşağıdaki gibidir. Table etiketine parametre olarak border=”1″ girildiğine dikkat edin. Border değeri girilmediği takdirde kenarlıklar görünmeyecektir.

<html>
<head>
<title>Tablolarla Çalışmak</title>
</head>
<body>

<table border="1">

<tr>
<td>Meyveler</td>
<td>Sebzeler</td>
</tr>

<tr>
<td>Elma</td>
<td>Marul</td>
</tr>

<tr>
<td>Portakal</td>
<td>Soğan</td>
</tr>

</table>

</body>

</html>

Kodlara dikkat ettiğinizde, her <tr> satır etiketi içerisinde <td> sütun etiketleri olacak şekilde tablo oluşturulmuştur.

Tablolarda Kullanılan Parametreler
Tabloları özelleştirmek için yukarıdaki etiketlerle birlikte bazı parametreler kullanılmaktadır. Zaten yukarıda border parametresinden bahsetmiştim. Diğer parametreleri de şöyle bir inceleyelim.

border: kenarlık oluşturmak için kullanılır.
bordercolor: kenarlıkların rengini değiştirmek için için kullanılır.
bgcolor: tablonun arkaplan rengini değiştirmek için kullanılır.
width: Tablonun genişliğini ayarlamak için kullanılır.
height: Tablonun yüksekliğini ayarlamak için kullanılır.

Yukarıda saydığım parametreler table etiketinin parametreleridir. Bu parametreleri aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.

<table border=”1″ bordercolor=”red” width=”300px” height=”250px” bgcolor=”pink”>

Satır ve Sütunları Birleştirmek
Bazı durumlarda tablolarda ki satır ve sütunları birleştirmemiz gerekebilir. Bu durumda aşağıdaki parametreler kullanılır.

colspan: Aynı satırdaki hücreleri birleştirmek için kullanılır.
rowspan: Aynı sütundaki hücreleri birleştirmek için kullanılır.

Aşağıdaki tabloyu html kodları ile oluşturmaya çalışalım.


Tablonun html kodları:

<html>
<head>
<title>Tablolarla Çalışmak</title>
</head>
<body>

<table border="1" bordercolor="red" width="300px" height="150px" bgcolor="pink">

<tr>
<th colspan="3">Stoklar</th>
</tr>

<tr>
<td>1</td>
<td>Elma</td>
<td rowspan="2">5 kg</td>
</tr>

<tr>
<td>2</td>
<td>Soğan</td>
</tr>

</table>

</body>


</html>

Tablo oluşturmak için kullanılan kodlar başlangıçta karışık görünse de mantığını kavradıktan sonra zorlanmadan her tabloyu oluşturabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınızı bana iletebilirsiniz.Kolay gelsin.


Ayyildiz.org.tr'den alıntıdır.
Share
Tweet
Pin
Share
No yorum
Html web sayfaları hazırlamak için kullanılan bir işaretleme dilidir. Halihazırda kullandığımız web tarayıcıları (Internet Explorer, Firefox, Chrome v.b) bu kodları anlayarak görsel web sayfalarına dönüştürürler. Html bir programlama dili değildir.
Html dili bize temel olarak;
·          yazı, görsel ve video gibi öğeleri sayfa içersine yerleştirme ve konumlandırma,
·          bu sayfaların web tarayıcılarında düzgün şekilde görüntülenmesi,
·          arama motorlarına sayfa hakkında bilgi verme,
gibi işlemleri gerçekleştirir.

Html ile web sayfası hazırlamak için bilgisayarınıza herhangi bir program yüklemenize gerek yoktur. Herhangi bir metin editörü (not defteri, word, wordpad gibi) html sayfaları oluşturmak için yeterlidir. Fakat kodları yazarken kolaylık sağlamak ve kod yazım hızını arttırmak için Dreamweaver, Notepad++ gibi programlar tercih edilebilir.
Hazırlamış olduğunuz web sayfalarını kaydederken html, htm gibi tarayıcıların anlayabileceği bir uzantı ile kaydetmeniz gerekir.

Not defterini açarak basit bir web sayfası oluşturmak için aşağıdaki kodları yazalım

<html>
<head>
<title>Hoşgeldiniz</title>
</head>

<body>
<p>Html Öğreniyorum</p>
</body>
</html>

Bu kodları bir web sayfasına dönüştürmek için kaydetmemiz gerekiyor. Dosya-Kaydet yolunu takip ederek dosya adı ve kayıt türünü aşağıdaki resimdeki gibi seçip masaüstüne veya istediğiniz herhangi bir yere sayfayı kaydedebilirsiniz.


Sayfayı masaüstünde çift tıklayıp varsayılan web tarayıcınız ile çalıştırdığınızda ilk web sayfanızın çalıştığına şahit olacaksınız.


HTML Kodları Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

<html>,<head>,<body> gibi büyüktür (<…>) içerisine yazılan kodlara etiket (tag) adı verilir.
Açılan her etiket kapatılır.Etiketi kapatmak için / işareti kullanılır.
Html etiketlerinde Türkçe karakterler yer almaz.
Etiketler büyük veya küçük harfle yazılabilir. Fakat genel kabul görmüş yazım biçimi küçük harftir.

Temel HTML Etiketleri ve Anlamları

Şimdi yukarıda yazdığımız kodların (etiketlerin) ne anlama geldiğine kısaca bir değinelim.
Html: Bu etiket diğer tüm etiketleri sarmalayan html diliyle kodlama yapılacağını belirten, sayfanın başında açılıp sonunda kapatılan bir etikettir.
Head: Hazırladığımız sayfa ile ilgili bilgiler ve tanımlamaların yer aldığı bloktur. Bu kısımdaki kodlar web sayfasında görüntülenmezler.

Yukarıdaki kodda head etiketinin içerisinde <title> etiketi kullanılmıştır. Title web sayfasının başlığı anlamına gelmektedir. Hazırladığınız sayfayı incelediğinizde web sayfanızın üst sekmesinde Hoşgeldiniz yazısını görebilirsiniz.

Body: Bu etiket ziyaretçinin görebildiği, sayfanın tüm içeriğinin yer aldığı bölümdür. Kullanılacak etiketlerin bir çoğu body etiketinin içerisinde yer alır.

Yukarıdaki örnekte <p> etiketi bir paragraf oluşturmak için kullanılmıştır ve paragrafın içerisine Html Öğreniyorum mesajı ziyaretçiye gösterilmiştir.


Share
Tweet
Pin
Share
No yorum
Bugün size bloggerda bulunan blogunuza sosyal medya eklentisi nasıl eklenir onu anlatacağım.Öncelikle bloggerda tema düzenleme konusuna göz atmamış arkadaşlarım varsa buraya tıklayarak bloglarına yeni bir tema ile farklı bir görünüm verebilirler.Şimdi öncelikle blogumuzun yönetim paneline giriş yapıyoruz.


Daha sonra burada solda ki menüde bulunan Yerleşim kısmına giriyoruz.


Yerleşim kısmına girdiğimiz zaman sitemizin yerleşim şeklini düzenleriz.Biz sosyal medya butonlarımızı sidebar yani sağ kısımda bulunan menüye ekleyeceğiz.Sayfada aşağı doğru imleci indiriyoruz ve sidebar yazısının altında bulunan gadget ekle yazısına tıklıyoruz.


Daha sonra google tarafından blogger için yapılmış eklentilerin olduğu küçük bir pencere açılacaktır.


Açılan bu menüden Html/JavaScript yazılı olan eklentiyi sitemizde bulunan sidebara eklememiz gerekiyor.Bunun için yan tarafta bulunan mavi artıya tıklıyoruz.


Daha sonra küçük pencere kapanır ve tekrar sitemizin sidebar kısmı gelecektir.Sidebar kısmına eklenen Html/JavaScript eklentisinin altında bulunan düzenle kısmına tıklıyoruz.


Daha sonra tekrar küçük bir pencere açılır.Açılan pencerede Başlık ve İçerik kısımları mevcuttur.Başlık kısmına "sosyal medya biz" , "Takip Et" vb gibi istediğiniz bir başlık yazabilirsiniz.Daha sonra içerik kısmına ise aşağıda verdiğim kodları kopyalayıp ekliyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<style> 
/*--------Sosyal Medya Hareketli Menu ------*/ 
.touchme a { 
display:block; 
height:50px; 
width:50px; 
padding:0 4px; 
float:left; 
background:transparent url(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0DocQA1jrjhzGa_kT3dgmk4NsHh_ZtJAWjpMK5jM2k8LFyH6ldki2MGK_Qh_Jl4MtDYpa1R45H14m-oMI2vywbBS1EBsvR9S0LptLsKQofYlishiYARPIU63YAFLztZdr63n8Z8Jg2-R9/s1600/eklentileri.blogspot.com.png) no-repeat; 
-webkit-transition: ease-in 0.2s all;    
-moz-transition: ease-in 0.2s all;    
-o-transition: ease-in 0.2s all;    
-ms-transition: ease-in 0.2s all;    
transition: ease-in 0.2s all; 
cursor:pointer;
}

.touchme a.googleplus { 
background-position: 0px -58px;
} 
.touchme a.googleplus:hover { 
background-position: 0px 0px; 
}

.touchme a.twitter { 
background-position: 0px -290px;
} 
.touchme a.twitter:hover { 
background-position: 0px -232px;
} 
.touchme a.facebook { 
background-position: 0px -406px;
} 
.touchme a.facebook:hover { 
background-position: 0px -348px;
}

.touchme a.rss { 
background-position: 0px -174px;
} 
.touchme a.rss:hover { 
background-position: 0px -116px;
}

</style>

<div class='touchme'>
<!--RSS--> 
<a class='rss' href="RSS ADRESI" rel='external nofollow' target='_blank'></a>
<!--Google Plus--> 
<a class='googleplus' href="GOOGLE PROFIL ADRESI" rel='external nofollow' target='_blank'></a>
<!--Facebook--> 
<a class='facebook' href="FACEBOOK ADRESI" rel='external nofollow' target='_blank'></a>
<!-- Twitter --> 
<a class='twitter' href="TWITTER ADRESI" rel='external nofollow' target='_blank' ></a>

</div>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda bulunan kodları yapıştırmadan önce kodların alt kısmında bulunan facebook adresi, twitter adresi yazan kısımlara kendi sosyal medya hesaplarımızın adresimizi yapıştırıyoruz.


Daha sonra yukarıda ki resimde gördüğümüz şekli alıyor ve işlemimizi tamamladığımız için Kaydet butonuna basıyoruz.Kaydete basınca küçük pencere kapanır.Ardından yukarı kısımda gördüğünüz profil resminizin altında bulunan Düzenlemeyi Kaydet butonuna basıyoruz ve kaydediyoruz.Kaydet dedikten sonra blogumuzu görüntüle diyerek anasyfamıza girdiğimizde aşağıda ki gibi bir görüntü karşımıza çıkacaktır.


Share
Tweet
Pin
Share
9 yorum
Newer Posts
Older Posts

Bu Blogda Ara

Yazar

About Me

Bir zamanlar her şey mümkünmüş gibi hisseden, kahraman olmak için süper güçlere ihtiyaç olmadığının farkında olan, kelimelerle hayat kurtaran, en azından kendi hayatını kurtaran, kendi dünyasında bir blog yazarı...

Takipte Kalın

  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • Google+
  • pinterest
  • youtube

Son Gönderiler

Takipçiler

Toplam Ziyaretçi Sayısı

Ali TARHAN. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Archive

  • Nisan 2020 (6)
  • Mart 2020 (4)
  • Ekim 2018 (1)
  • Ekim 2017 (1)
  • Mayıs 2017 (3)
  • Nisan 2017 (8)
  • Mart 2017 (7)
  • Şubat 2017 (4)

En Çok Okunan Yayınlar

  • İnternet Adresleri Uzantıları ve Anlamları
              Her zaman karşımıza gelen bu uzantıların ne anlama geldiğini hiç merak ettiniz mi ? Eğer merak ediyorsanız bu yazımız tam size g...
  • Blogger Sosyal Medya Eklentisi Ekleme
    Bugün size bloggerda bulunan blogunuza sosyal medya eklentisi nasıl eklenir onu anlatacağım.Öncelikle bloggerda tema düzenleme konusuna göz ...
  • Bilgisayar Ağları Ve Topolojileri
    BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir. Ağa bağlı tüm bilg...

Hakkımda

Ali TARHAN
Profilimin tamamını görüntüle

Created with by ThemeXpose | Distributed by Blogger Templates